Mere Pirganj

Jeg skærer fødselsdagskagen for

Jeg skærer fødselsdagskagen for

Her flokkes alle om at se, at jeg skar kagen for og flere af gæsterne hjælper mig. Kagen bliver skåret i nogle små bider og flere nærmest proppede kage i munden på mig, også en bengalsk skik.

Senere kom Kirstine og Morten som er volontører i Patnitala til min fødselsdag. De kom, så vi kunne spise middag sammen – pandekager med is – der var også kartofler – og drikke cola. Dejlig middag. Kl. 22 samme aften satte vi os i bussen med kurs Dhaka. Dagen efter gik turen for Kirstine og Morten videre til Nepal. Rikke og jeg fløj til Bangkok i Thailand og videre til Chiangmai. En uforglemmelig dejlig fødselsdag er nu historie.

Fødselsdagsgæster

Fødselsdagsgæster

Det var helt forkert for bengalerne, at vi først skulle spise lunch (alle nabokonerne havde været i gang hele formiddagen med at kokkerere), dernæst spille bingo (som vi er i gang med her) og så have kage. Bengalerne er vant til først at spise kage. Det blev på dansk vis. I døren ses flere fra nabolaget som lige er kommet forbi for at se, hvad der sker. Typisk bengalsk.
To punds fødselsdagskage
To punds fødselsdagskage

Først om morgenen var jeg sikker på, at jeg havde det godt nok til at få gæster. Alle lærere og personale fra skolen var inviteret og det samme gjaldt naboerne. På vej hjem fra skole hentede vi den bestilte 2 punds kage – det var den størrelse som passede til 25 gæster.

Blomsterpigen Helle

Blomsterpigen Helle

Mange elever ønskede mig tillykke og en dreng, Sihan, fra stanard 1, som med en buket blomster til mig. Jeg fik et hav af blomsterkranse som jeg tog på, da vi gik hjem fra skole og det vækkede opsigt. Her ses jeg på lærerværelset med alle mine blomster.

Min 46 års fødselsdag

Min 46 års fødselsdag

Rikke tog virkelig fusen på mig.  Flot oppyntning og 10 gaver fra Rikke. 1000 tak, søde Rikke. Det var meget betænksomt gjort af dig. Jeg undrede mig godt over, så mange gange jeg hørte Rikke åbne skattekisten på hendes værelse aftenen før og at hun et hav af gange var i vores fællesrum. Jeg fattede ingen mistanke.

Apoteket

Apoteket

Her ser du så apoteket, hvor de er i gang med at finde medicinen til mig frem. Til højre ses Rikke og til venstre for hende principalen. Han betalte for vanen som hentede os hjemme og kørte os til hospitalet og videre til apoteket og hjem igen og for medicinen og også for konsultationen. Meget fornemt.

På hospitalet

På hospitalet

Jeg har været syg. Influenza og i en grad så jeg har været en tur hos doktoren på hospitalet. Det er vist her, at de har de bedste læger. Principalen var med og han understregede meget, at lægen var hindu –d et er han også selv. Så nu har jeg også set et bangla hospital indefra. Jeg fik ordineret medicin og fik det også bedre.  Lægen tog et stykke blankt hvidt A4 papir. Han skrev mit fornavn og de 2 slags piller og hostesaft som jeg skulle have. Det var så recepten som jeg tog med mig på apoteket. Mit hospitalsbesøg var dagen før min fødselsdag.

Tak for denne gang

Tak for denne gang

Besøget hos præsidenten (manden i den røde og hvid stribede t-shirt) måtte have en ende, så her er vi i gang med at sige pænt farvel. Vi er blevet inviteret til at komme igen og de vil meget gerne, at vi næste gang bliver og sover hos dem.

En bedstemor

En bedstemor

En af eleverne fra skolens bedstemor.

En elev fra skolen og principal

En elev fra skolen og principal

Flere elever fra skolen bor i landsbyen, hvor præsidenten bor. Præsidenten hører til en bedre stillet bengaler og det ses blandt ved at de har en stue med en sofa. Det er det eneste hjem hidtil, hvor jeg har set en stue uden en seng.

Med van til præsidenten

Med van til præsidenten

Sammen med principal tog vi en van, en ladcykel, på besøg hos præsidenten for skolen. Præsidenten bor 3 km fra Pirganj og så er et typisk transportmiddel at tage en van.

Lykkehjulet

Lykkehjulet

På et lærermøde stod den på ”Lykkehjulet”, hvor vi skrev antal streger i et ord eller en sætning og så skulle de bede om et bogstav og gætte, hvad der stod. Lærerne havde svært ved at bede om et bogstav. De ville hellere gætte på, hvad der skulle stå. Det hjalp da et par af lærernes børn kom og deltog. De havde bedre forståelse for at gætte bogstaver.

Elev som tæller på fingrene

Elev som tæller på fingrene

En elev tæller på fingrene og det gøres ved at tælle på leddene på fingrene og toppen, så de kan tælle noget længere, til 20 på en hånd, end 10 som når vi tæller på fingrene – og så bruger vi endda begge hænder.

Skolens ”voksen” toilet

Skolens ”voksen” toilet

Og her ses så det toilet som jeg typisk bruger. Ingen håndvask, så efter toiletbesøg går jeg til pumpen i skolegården og pumper en enkelt gang og skylder hænderne i vandet som kommer fra pumpen.

Skolens toiletter

Skolens toiletter

Her kommer lige lidt mere om mit liv i Pirganj. Skolens toiletter ses her – ja, det er her, at børnene besørger. Jeg sad en dag efter skoletid i skolens computerrum. Jeg skulle bare pludselig på toilettet nu. Computerrummet ligger med indgang fra gaden. Jeg går ind i skolegården og alle døre er lukket. Udover mig er der kun en anden som netop er på toilettet og da jeg bare er så trængende og ikke har lyst til at gøre ”stort” i bukserne, så tyr jeg til et af elevernes toiletter.

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.