Før gåturen

 

Tøj tørres

Tøj tørres

Regnen stod ned i lårtykke stråler. Vasketøjet blev hentet ned fra taget. Hvad gør man så. Her er det naboens motorcykel som bliver brugt som tørrestativ.

Første eksamensdag

Første eksamensdag

Tre gange om året er der eksamen. De 2 gange er det en slags terminseksamen og så den endelige eksamen, der afgør om de kan rykke op i næste klasse. Her ses nogle elever fra standard 0 klar til eksamen. Når der er eksamen så sidder der kun 2 ved hvert bord. Til daglig sidder de typisk 3-4 stykker ved hver pult i de mindre klasser. Eksamen varer i over 14 dage – hver anden dag er standard play, 0 og 1 til eksamen og hver anden dag er standard 2-6 til eksamen.

Brudgommen

Brudgommen

Her ses brudgommen som til daglig er nattevagt på skolen. Bemærk, at han er ekstra fin med neglelak på hænderne (og det havde han også på tæerne). Brylluppet blev holdt i en landsby ca. 3 km fra skolen, så vi kørte der ud på cykelvans iført vores sarier.

Hindu bryllup

Hindu bryllup

Nattevagten på skolen skal giftes. Alle lærere inkl. os volontører bliver inviteret til middag, vist på 4. dagen. Da vi har fået invitation hver især, så skal vi også hver især komme med en gave. Rikke og jeg køber en glaskande til dem. Her ses bruden.

Et års fødselsdag

Et års fødselsdag

Lærer Gouris onkel s søn fylder et år og selvfølgelig bliver vi inviteret med. Vi har aldrig hilst på Gouris familie før. Fødselaren har krone på og har skal lagkagen så skæres for. Når vi kommer på besøg, så bliver der typisk serveret 2-5 tallerkner med forskelligt – frugt, sødt (misty), småkager, stærkt snacks og vand til. Vandet medbringer vi altid selv, for at undgå dårlig mave. Når vi har spist lækkerierne, så får vi serveret en kop rød te sødet med masser af sukker og skal der være rigtig fint, så er der også mælk i teen.

Venskab

Venskab

Her ses et par gode venner. Mændene holder generelt meget i hånden i Bangladesh. Til gengæld ser du aldrig et ægtepar holde i hånden. Det kan være svært (læs umuligt) ud fra synlige kærlighedstegn at se, hvem der er gift med hvem.  Læg lige mærke til kloakeringen. Når det er kraftigt regnvejr, så svømmer kloakken over dens bredder. Det har vi oplevet – vejen blev faktisk halv så bred at køre på, hvis man skulle køre, hvor der ikke lå vand.

Biografen i Thakurgaon

Biografen i Thakurgaon

Ingen bløde hovedpuder at købe i Pirganj, så Rikke havde allieret sig med skolens altmuligmand Govinder. Sammen med Govinder tog vi bussen til Thakurgaon, hvor Rikke fik købt sig en blød hovedpude. Jeg fik købt mig en CD, hvor Asha synger på alene og sammen med andre. Vi blev kørt rundt i byen på en cykelwan. Her passerer vi byens biograf.

Promilla vasker vores tøj

Promilla vasker vores tøj

Rikke og jeg smider hver dag vores snavsetøj til vask. Vores madmor Promilla vasker vores tøj, hænger det op på tagterrassen og når vi spiser frokost, så får vi leveret tørt og nyduftende tøj. Det sætter jeg stor pris på.

Fair og sangstjernen Asha

Fair og sangstjernen Asha

Madmor, Promillas mand var meget opsat på, at jeg skulle på marked med dem den aften, hvor Rikke ikke var der. Jeg kommer over i deres hus og de gør virkelig meget ud af at se godt ud. Jeg forstår ikke lige. Efter lang tids smukkeseren, så går vi op i byen, hvor vi møder Promillas mand. Han får fluks fat i en van (ladcykel) og vi bliver alle 7 bænket (mig med Promillas datter på skødet), Promilla med sønnen på 2 år på skødet, Promillas mand, en veninde til Dipty (datteren) og en knægt. Vi kører af sted. Der er Fair i den anden ende af byen. Promillas mand betaler entre. Inde på markedspladsen ser vi lige på en enkelt bod. Kursen er sat mod et overdækket område. Promillas mand betaler igen entre for os. Det viser sig, at jeg kommer til koncert med Asha, en 7 årig sangstjerne fra nabobyen Birganj. For mig er det en stor oplevelse at høre Asha live. Hun synger 5-6 numre. Wauv, det var en af de helt store oplevelser for mig – og som hvid får jeg selvfølgelig en stol at sidde på.

Besøg hos fremmede

Besøg hos fremmede

Efter at have taget fotos af hospitalet, så gik jeg videre. Det vækker utrolig med opmærksomhed at gå rundt, både alene eller to hvide. Jeg blev inviteret indenfor hos nogle i en bambusbebyggelse og her ses jeg så mellem bambushusene og de lokale med en lille veltilfreds bangla baby i min favn. Jeg fik som den eneste serveret småkager og te. Ingen af de andre får noget og børnene ser på som det mest naturlige. Det var en hel fantastisk oplevelse. En af drengene vi har spillet fodbold med, var helt syg for, at jeg skulle besøge hans hjem, så det blev så bagefter.  Et besøg på en privatskole nåede jeg også, hvor jeg var i krydsforhør. Alle vil meget gerne, at jeg kommer igen.

Skiltet uden for hospitalet

Skiltet uden for hospitalet

På skiltet udenfor hospitalet ses nogle makabre fotos. Hvis man ikke er syg, når man kommer dertil, så hjælper de godt til, at man kan komme til at føle sig endnu mere dårlig.

Hospitalet i Pirganj

Hospitalet i Pirganj

Lige siden jeg var på hospitalet i Pirganj, har jeg lovet mig selv at gå en tur derud for at tage et billede af hospitalet. Det blev så på min ”alene dag” i Pirganj. Her ses hospitalet udefra.

Tundra uden hår på hovedet

Tundra uden hår på hovedet

Bengalerne barberer al håret af de små piger, da de tror på, at så bliver håret kraftigere og endvidere, så undgår de lus. Vores nabos datter, Tundra på 2 år, ses her uden hår på hovedet. Det vokser heldigvis hurtigt ud igen. Det var skønt at komme hjem, især hjem til alle børnene. Jeg kommer især til at savne de dejlige børn, det rolige tempo, åbenheden, tehyggen i nabolaget om eftermiddagen og ladcyklerne.

Hjem fra Thailand

Hjem fra Thailand

Tiden flyver. Fredag den 24. april var vi tilbage i Bangladesh efter 16 skønne dage i ”mit andet hjem” Chiangmai i det nordlige Thailand. Jeg tog samme aften bussen fra Dhaka til Pirganj. Afgang officielt kl. 23, kørte først kl. 23.30 og fremme næste morgen kl. 7.30. Rikke fulgte aftenen efter, da hun havde en flybillet, hun skulle have på plads og rejsebureauet var lukket om fredagen (vi er jo i et muslimsk land). David fulgte mig til bussen med en CNG og det satte jeg stor pris på, da der har været flere overfald på udenlandske kvinder.

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.