På gensyn

Rockshana, hendes mor og lillebror i turkis

Rockshana, hendes mor og lillebror i turkis

Efter de 2 goodbye partier, sidst på eftermiddagen, besøgte jeg for første gang Rockshana. Som altid bliver der straks fundet en stol til mig. Som noget af det sidste, om aftenen, besøgte jeg dem igen. Jeg havde bestemt mig for, at den familie skulle have det tøj som jeg ville lade blive i Bangladesh. Først fik Rockshana 4 fotos, hvorefter hun kastede sig om halsen på mig. Dernæst gav jeg moderen en propfuld taske især med tøj og sagde, at hun først måtte åbne den i morgen. Mange så på og nogle var allerede misundelige. Rockshana holdt mig i hånden hele vejen til bussen. Mange fulgtes os den sidste vej til bussen og blev og vinkede. På gensyn Bangladesh! Min sidste dag inden mit fly til Singapore nød jeg på Nordic Club i Dhaka. Tak for et begivenhedsrigt, spændende og livsbekræftende ophold.

Tondra klar til goodbye party

Tondra klar til goodbye party

Naboens datter Tondra på 2 år er her klar til at deltage i goodbye partiet for naboerne. Tålmodigheden kom på en prøve. Naboerne lod vente på sig. Til sidst kom de og hyggede med os.

Lærerne vinker farvel til os

Lærerne vinker farvel til os

Næsten 4 måneder er gået siden vi kom til Bangladesh og det er med tvetydige følelser, at jeg nu sætter kursen hjemad. Det har været 4 berigende måneder, hvor jeg har lært mig selv endnu bedre at kende. En proces som jeg har erkendt kan fortsætte hele livet.

Otte dannebrogs kasketter

Otte dannebrogs kasketter

Vores sidste dag i Pirganj holdt vi afskedsparty for lærerne. Udover at vi gav dem hver nogle fotos med os og dem, så gav vi alle lærerne 8 dannebrogs kasketter, så de kan huske os og de kan bruge dem i undervisningen. En elev får en kasket med hjem og næste dag skal eleven tale i et minut på engelsk om sig selv, sin familie, skolen… Den samme øvelse kan lærerne lave med hinanden og efter eget valg vælge et emne og tale 3-5 minutter. God måde at få praktiseret noget mere engelsk.

En drømmende Rockshana

En drømmende Rockshana

Denne pige, Rockshana på 8 år, har en hel speciel plads i mit hjerte – og det vil hun altid have. Når hun så mig på lang afstand, så kaldte hun ”Helle”. Til sidst fandt jeg ud af, at hun godt kunne lidt engelsk. Jeg gav hende 4 fotos med hende og hendes lillebror på 6 år. Aldrig har jeg fået så mange knus og set så glad en pige. Det er nogle af de bedste kr. 6, jeg har givet ud.

Et udsnit af byens børn

Et udsnit af byens børn

Her måtte jeg lige træde i karakter. Nogle af børnene ville ikke fotograferes sammen med en af pigerne. Hun bor i et bambus hus og de andre bor i murstenshus. Enten så bliver alle fotograferet eller også ingen – og det accepterede de. Efterfølgende tog jeg så også nogle fotos enkeltvis.

Posthuset i Pirganj

Posthuset i Pirganj

På posthuset ville jeg købe en samling frimærker til min svoger og høre, hvor meget det koster at sende en pakke til DK. Frimærkesamling havde de ikke og pakker skulle jeg forhøre mig om i en større by, så… til gengæld, så blev jeg inviteret på te og fik en hyggelig sludder med dem. En af medarbejderne udvekslede jeg adresse med… Deres engelsk var begrænset.

Taka, bengalske penge

Taka, bengalske penge

Et par mønter og de forskellige beganlske pengesedler fra 2 taka til 500 taka. En krone er cirka 12 taka. BDT er forkortelsen for BanglaDesh Taka.

En herlig mand

En herlig mand

Denne mand kunne jeg bare ikke stå for, og da han var villig til at blive fotograferet, så fik jeg ham foreviget.

En af frugtboderne i Pirganj

En af frugtboderne i Pirganj

Her har vi købt frugt nogle gange. Især er jeg helt vild med lichties – de frugter, der ligger ovenpå de 2 blå kasser til højre i fotoet. Det er bare verdens bedste frugt, efter min smag.

En skomager i Pirganj

En skomager i Pirganj

Når skomageren her pakker sammen, vil jeg tro, at han kan have sin butik i æsken, der ligger forrest i billedet. Så det er meget tydeligt, når skomageren har åbent, så sidder han her med sine skomagerting.

Et hvil og folk, der glor

Et hvil og folk, der glor

Begravelsesceremonien var 18 km fra vores hjem. Der var opklaring, så hjemturen blev på en cykelvan. Her har vi holdt en pause og drukket te i et hotel (lille primitivt hus) og da vi skal af sted med cykelvanen er mit gæt, at der står 200 mennesker rundt om os og glor. Jeg optog en lille video som jeg viser på mine foredrag. Her ses et udsnit af de gloende.

Mig og et par søde piger

Mig og et par søde piger

Under begravelsesceremonien i kirken sad pigen i den røde kjole tæt tæt på mig og holdt mig i hånden. Meget livsbekræftende. Senere sov vi til middag, hvor vi lå ved siden af hinanden.

Enkemanden og hans familie

Enkemanden og hans familie

Forrest til venstre sidder enkemanden og med ham på fotoet er et udsnit af hans familie.

Enkemanden

Enkemanden

Lærer Goneshs mor døde. Gonesh er kristen og spurgte om vi ville med til begravelsen. Det var vi så. På fotoet ses Goneshs far.

På besøg hos madmor

På besøg hos madmor

Her ses jeg sammen med madmors yngste søn, Polob. Vi sidder på sengen i deres hjem på 16 kvm, hvor de bor 2 voksne og 3 børn.

Til møde i solfangerfirmaet

Til møde i solfangerfirmaet

Her er jeg sammen med principalen (inspektøren) og skolens administrative medarbejder til møde hos solfangerfirmaet Grameen Shakti. Manden i den ternede skjorte repræsenterer Grameen Shakti. Jeg stillede en del spørgsmål. Principalen oversatte spørgsmål og svar til henholdsvis bangla og engelsk. Knægten går på skolen og han kom ind i lokalet midt under mødet.

Ris til tørre

Ris til tørre

Børn og voksne fra nabolaget foran ris, der ligger til tørre.

Glade bengalerbørn

Glade bengalerbørn

Døren til solfangerfirmaet var låst, så vi blev inviteret indenfor hos familien som bor i huset og som har en søn, der går på skolen. Her ses en glad søn og en glad pige.

Bageri besøg

Bageri besøg

Og her kigger vi lige inden for i et bageri. Vi var på vej til møde om solfangere. De 2 virksomheder lå næsten dør om dør.

Fotosessions

Fotosessions

Vi fotograferede lærerne en og en sammen med os. Her er jeg fotograferet sammen med sprudlende Krishna. Hver af lærerne gav vi nogle billeder.

Eksamensbesvarelserne hæftes sammen pr elev

Eksamensbesvarelserne hæftes sammen pr elev

Ja, den var aldrig gået i DK. Her bruger lærerne kostbar tid på at hæfte hver enkelt samlede eksamener sammen. Inden har eleverne set hver enkelt og nu er det så forældrenes tur til at kigge forbi skolen og se deres søn eller datters eksamensbesvarelser. 

Eksamensresultater

Eksamensresultater

Tre gange om året er der eksamen. To ”terminseksamener” og en endelig. Hele maj måned gik med eksamen. Kort før eksamen måtte de til at ændre på det udmeldte, da det gik op for dem, at siddepladserne var for få i forhold, at der kun måtte sidde to på hver bænk (ofte sidder der 4 på hver bænk). Først var planlagt eksamen hver anden dag. Nu blev de mellemliggende fridage inddraget og eleverne delt i to. De små dækkende standard play, 0 og 1 og de store som er standard 2-6. Her er eksamen overstået og eleverne får mulighed for at se deres rettede eksamensbesvarelser, så de kan stille spørgsmål til læreren, hvis der er noget som de ikke er enige i eller gerne vil have uddybet.

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.